BİTKİ GÖVDESİ | görevleri, anatomisi, primer ve sekonder yapısı, enine kesitleri...

     Bitkilerin büyümesi, gelişmesi ve diğer hayati fonksiyonlara (solunum, boşaltım, terleme, fotosentez...) devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu organlara VEJETATİF ORGANLAR denir. Üremesi için ihtiyaç duyduğu organlara GENERATİF ORGANLAR denir. 

     Kök, gövde ve yaprak bitkiler için hayati önem taşıyan organlardır ve şimdi bitki gövdesinin özelliklerini ve yapısını inceleyelim:

     Yaprak ve üreme organlarını taşıyan, çoğunlukla toprak üstünde (bazı metamorfoz durumları hariç) bulunan, bitkinin dik duruşlu olmasını ve kanal sistemiyle köklerden alınan su ve minerallerin yaprak ve çiçeklere taşınımı sağlayan AYRICA optimum ışı ve hava alabilmesi için yukarı ve yanlara doğru yayılım gösteren bitki eksenine GÖVDE denir. 

Bazı bitkilerde yan dallar belli bir süre sonra gelişimini durdurur. Bu tür sürgünlere kısa sürgün denir.

Büyümesi devam eden sürgünlere ise uzun sürgün denir.

GÖVDENİN ANATOMİSİ




GÖVDENİN PRİMER VE SEKONDER YAPISI
Bitki gövde primer yapı meydana geldikten sonra sekonder dokular yapıya girer ve sekonder kalınlaşmalar oluşur. Yani aslında ilk gövde oluştuktan sonra bitkinin enine büyümesini artık sekonder yapılar düzenler.

Küçük Bir Not: Dendroklimatologlar, ağaç halkalarının koyu veya açık renkli oluşu gibi yöntemlerle tarihte uzun süre rol oynamış bitkileri inceleyerek o zamanki hava ve çevre şartları hakkında bilgi toplarlar. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mikro Teknikler | Taze Preparatları hazırlama şekilleri

Bitki Köklerinin Çeşitleri