DAİMİ PREPARAT | Nasıl hazırlanır ? Kalıcı preparat hazırlayalım!

 Bugünkü yazımız daimi (kalıcı) preparat hazırlama üzerine olacak. Nasıl geçici preparat hazırlayabileceğimiz üzerine gerekli temel bilgileri paylaştım. Şimdi ise anlık değil de uzun zaman sonra bile ihtiyacımız olabilecek preparatları tekrar tekrar hazırlamamak için nasıl daimi preparat oluştururuz buna bakacağız. Yapacağımız işlemler tabii ki de çok kısa sürmeyecek. Geçici preparatları hazırlarken geçtiğimiz aşamalardan biraz daha fazlasını yapıp uzuuuun zamanlar kullanılabilecek kas, deri (epitel doku), kemik, kıkırdak gibi dokuları elde edeceğiz. 

Öncelikle geçeceğimiz aşamalara bakalım. Toplamda 8 adımla bir kalıcı preparat oluşturabilirsiniz. 

Bu işlemler;

  1. Uyuşturma
  2. Fiksasyon (tespit etme)
  3. Dehidrasyon (suyunu alma)
  4. Saydamlaştırma
  5. Parafine yatırma ve blok hazırlama
  6. Parafin bloklarının kesme ve lama aktarma
  7. Boyama
  8. Preparatın monte edilmesi (yapıştırılması)
İhtiyacınız olan sadece bu 8 adım ve doğru malzemeler!


  • Uyuşturma❗❕
Tek hücreli bir canlı kültürü veya bir solucan var elinizde diyelim. Belki de bir kelebek... Bu canlının bacağından, bağırsağından, midesinden vb... bir preparat oluşturabilmek için öldürmek gerekir. Öldürmenin ilk aşaması da uyuşturmaktır. Canlının habitatına, boyutuna göre birçok farklı şekilde uyuşturma yöntemleri mevcuttur. 

↓ Örneklerine bakalım:

%10'luk etil alkol: Tatlı suda yaşayan omurgasız hayvanlar için kullanılır. Bunlar suda yaşayan solucan veya salyangoz türleri olabilir. 

MgCl2: Deniz hayvanları için kullanılır. %7,5'luk çözeltisi kullanılır. Eğer çözelti fazla ise derişimi aynı olan deniz suyuyla seyreltilebilir. 

Eter buharı: Böcekler, örümcekler ve kara omurgalıları için kullanılır. 

Kloroform: Eter ile aynı amaç için kullanılır. Böcekler, örümcekler ve kara omurgalıları için kullanılır. 

Mentol: Mentol kristalleri su yüzeyine serpilir ve uzun bir süre (gece boyunca) bekletilir. Bu madde tek başına yaşayan tatlı su hayvanları için kullanılır.

Düşük Sıcaklık: Yeterli miktarda anestezi verilmiş hayvanın ayılmaması için buzdolabı gibi düşük sıcaklıktaki soğuk alanlarda saklanması ile kullanılan bir yöntemdir.



Şimdi 2. adımımız olan fiksasyona geçelim. Fakat...

Bu işlemlerin hepsini birden anlatıp ne size yüklenmek isterim ne de upuzuun sıkıcı bir yazı oluşturmak isterim. Bu nedenle sadece ilk işlemden bahsedeceğim. Serinin devamı için aşağıdaki linklerden ''kalıcı preparat '' a tıklayabilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİTKİ GÖVDESİ | görevleri, anatomisi, primer ve sekonder yapısı, enine kesitleri...

Bitki Köklerinin Çeşitleri

Mikro Teknikler | Taze Preparatları hazırlama şekilleri