Mikro teknik aslında çooook da uzun bir konudur. Çünkü düşünsenize bunun bakterisi var amibi var paramesyumu var... Sonrasında efendime söyleyeyim sinek kanadı, karınca bacağı var... Bunları ayrı ayrı tekniklerle, asitlerle tuzlarla, solüsyonlarla incelemesi var... Çekirdeğini ayrı sitoplazmasını ayrı, kofulunu mitokondrisini ayrı incelemesi var... E tabii ki de her biri için ayrı ayrı zahmete girmek gerekiyor. Tek bir yayında her şeyi detaylıca yazamam ancak bahsedebilirim.
Hadi bakalım o zaman!
Temel olarak şu noktadan başlayabiliriz. Mikroskopta incelenen ürüne preparat deniliyor. Bu preparat nelerden oluşur? 1 lamel ve bir lamdan oluşur. Lamın üstüne mikroskopta incelenecek olan madde konur. Bu maddenin üzerine de lamdan çok çok daha ince ve küçük olan lamel konur. İkisi de aslında yassı ve ince cam kesitlerdir. Bu hamburgerimizin adına da preparat denmektedir.
Bu preparatlar eğer uzun zaman gerekmeyip sadece ânı kurtarmak içinse Taze Preparatlar hazırlanır. Fakat uzun müddet kullanmamız gerekecekse Kalıcı Preparatlar hazırlarız. İkisi arasındaki fark lam veya lamelde değil incelenecek maddenin hazırlanmasındadır. BU YAZIMIZDA SADECE TAZE PREPARAT İÇİN GEREKEN İNCELİKLERDEN BAHSEDELİM.
Eğer taze preparat hazırlayacaksak lamın üstüne bir damla su veya laktofenol çözeltisi damlatılır. Aynı zamanda %10'luk gliserin çözeltisi de kurumaya karşı dayanıklı preparat yapımında kullanılır. Bu sıvıların üzerine dokunun ufak bir parçası konur.
Ancak eğer doku kurursa proteinlerinin, hücre şeklinin yapısında değişme meydana geleceği için içine bazı ilave maddeler ekleyebiliriz. Eklediğimiz maddeler hücrelerin kurumasını yani büzüşmesini önlemesi için konulur ve hücrenin sitoplazması ile yakın yoğunluktadır. Bu nedenle hücre içi ve dışındaki sıvı dengesini sağlarlar. Bu maddelerden 4 tanesini açıklayalım.
SERUM FİZYOLOJİK (FİZYOLOJİK TU ÇÖZELTİSİ):
Diğer hepsi gibi yoğunluğu plazma yoğunluğuna eşit bir sodyum klorürlü steril sudur.
Memeli preparatları için: %0.9
Kanatlı hayvanların preparatı için: %0.75
Kurbağa preparatı için: %0.64 'lük çözeltisi kullanılır.
RİNGER ÇÖZELTİSİ:
Uzun süre saklanamayan bir çözeltidir.
Memeliler için 8gr, Kurbağalar için 6.5 gram kullanılır.
İçeriği;
- Kalsiyum klorür =0,2 gr
- potasyum klorür =0,2gr
- sodyum bikarbonat = 0,2gr
- glikoz = 1gr
- saf su = 1000mL
LOCKE ÇÖZELTİSİ:
John Locke, 17. yüzyıl İngiltere'sinin en önemli düşünürlerinden birisidir ancak konumuzun bununla ilgisi yok. Sadece soy ismi uyuşuyor. Her neyse... Memeli ve kuş dokularını ve embriyolarını incelemek için Ringer çözeltisinden daha kullanışlıbir çözeltidir ve bu çözeltinin kaynatılmaması dikkat edilmesi gerekilen bir hususlardan birisidir.
İçeriği;
- NaCl=9gr
- KCl=0.42 gr
- CaCl2=0.24 gr
- Saf su= 1000mL
- NaHCO3= 0.2gr
TYRODE ÇÖZELTİSİ:
Tek bir çözelti değildir. 2 kısımdan oluşan bir çözeltidir.
Çözelti 1
----------------
NaCl = 8gr
CaCl2 = 0.2gr
NaH2PO4 = 0.05gr
MgCl2 = 0.1gr
Glukoz = 1gr
Saf Su = 750mL
Çözelti 2
----------------
NaHCO3 =0.5gr
Saf Su =250mL
>Eğer Locke Çözeltisine gereksinim duyulursa 3 kısım 1. çözeltiden ve 1 kısım da 2. çözeltiden eklemek gerekir.
>Ufak bir püf nokta vermek istiyorum. Bu çözeltilerin hepsinde de CaCl2' nin çökmemesi için en son olarak katılması gerekilir.
KALICI PREPARATLAR ve TAZE PREPARAT HAZIRLAMA ŞEKİLLERİ HAKKINDAKİ YAZIMIZDA GÖRÜŞMEK ÜZERE...
Yorumlar
Yorum Gönder